De familie Kemna in Albergen voor de rechtbank
door Frans Scholten




Omdat er voor circa 1800 geen eenheidsspelling in Nederland was, werd de naam Kemna op allerlei manieren geschreven: Cemna, Cemnae, Kemnae, Cemmenae, Kemmenae, Cemmena en Kemmena.
De betekenis van deze naam is waarschijnlijk afgeleid van het latijnse "caminada". Dit betekent "stenen vuurplaats met schoorsteen" in een huis. De "Hollandse" (West-Nederlandse) variant van de Oost-Nederlandse naam Kemna was Kemenade.

Door mij zijn een grote hoeveelheid gegevens over Kemna in Albergen (Overijssel) verzameld. Deze zijn niet afkomstig uit de meest populaire genealogische bronnen voor uw stamboom, de Doop-, Trouw- en Begraafboeken van de kerken (DTB), maar uit gerechtsprotocollen, vooral die van het Landgericht Ootmarsum, waaronder Albergen viel.
Dorpen in dit rechtsgebied waren Denekamp en Tubbergen en de marken waren: Noord Deurningen, Tilligte, Lattrop, Brekkelenkamp, Nutter en Olde Ootmarsum, Groot Agelo, Klein Agelo, Hesingen and Brunnikhuis, Vasse, Mander, Geesteren, Fleringen, Reutum en Albergen en natuurlijk de marke Denekamp en de marke Tubbergen (apart van dorp Denekamp en dorp Tubbergen).
De stad Ootmarsum had echter stadsrechten en had daarom zijn eigen stadsgericht, dat volledig gescheiden was van het Landgericht Ootmarsum.
Een klein deel van de gegevens is afkomstig uit de protocollen van het Landgericht Oldenzaal. Dorpen in dit "Richterambt" waren Losser en Weerselo. De marken waren: Beuningen, De Lutte, marke Losser, Berghuizen, Rossum, Volte, Lemselo, Gammelke, Deurningen, Hasselo, Klein Driene, De Nijstad en Dulder. Oldenzaal had stadsrechten en daarom een eigen stadsgericht. Ook dit was volledig gescheiden van het Landgericht Oldenzaal.

Het gaat dus voornamelijk over korte rechtszaken en processen waar de familie Kemna sinds 1605 bij betrokken was.

Deze gegevens van rechtbanken vormen dus een zeer waardevolle aanvulling bij de DTB gegevens en kunnen net de doorslag geven bij een stamboomonderzoek, dat door hiaten in de DTB boeken vastgelopen is. De gegevens zijn ook zeldzaam, want weinigen hebben zich intensief met deze bronnen bezig gehouden. U zult ze niet gemakkelijk zelf kunnen verzamelen, omdat dat heel veel tijd kost. De geraadpleegde protocollen hebben namelijk geen index.

Hieronder vind u een pdf bestand dat de periode circa 1605 - circa 1760 bestrijkt (11 blz.). Van alle gegevens is de bron gegeven, zodat u alles ook persoonlijk in het Archief (Historisch Centrum Overijssel in Zwolle) kunt controleren. De gegevens zijn veelal letterlijk of als samenvatting overgenomen uit de gerechtsprotocollen. Er komen veel verouderde woorden en begrippen voor. De betekenis van die begrippen kan ik eventueel ook leveren.
Deze gegevens zijn vrij te gebruiken. Bij publikatie verzoek ik dat mijn naam genoemd wordt.



Kemna_door_Frans_Scholten.pdf